Sportivul ca a castigat cei mai multi bani

11 septembrie 201614 septembrie 2016 60kell
Romanul Burmambet Merdin, conform celor de la romania libera, este managerul unui hotel cu 137 de camere din Rio de Janeiro, hotel care a fost închiriat integral, pe durata Jocurilor Olimpice, de catre jurnalistii postului de televiziune german ZDF, care au transmis acest eveniment.

L-am prins pe Burmambet Merdin, caruia cu acceptul sau îi vom spune Burme, în febra Jocurilor Olimpice, care se desfasoara în aceste zile la Rio de Janeiro, oras unde românul s-a stabilit în urma cu 22 de ani. Timp de 14 ani a pus pe picioare si a condus sase hoteluri în orasul consi-derat deopotriva unul dintre cele mai fermecatoare si violente din lume. Printre altele, Burme a fost primul director al unui hotel Ramada deschis la Rio de Janeiro.

Astazi conduce Atlântico Sul Hotel, ales de jurnalistii germani de la ZDF sa le fie gazda pe durata Olimpiadei. “Comitetul organizator a încheiat contracte cu toate hotelurile din oras. Hotelul la care sunt manager a fost închiriat de postul de televi-ziune ARD/ZDF pentru proprii lor angajati si datorita faptului ca suntem aproape de locul unde ei transmit. Este vorba de International Broadcast Centre, o cladire impresionanta nou-construita, care functioneaza drept centru de presa. Jurnalistii nu au avut pretentii deosebite pe durata sederii lor. De altfel, aproape ca nici nu îi vedem. Ei pleaca la International Broadcast Centre dimineata la ora 5.30 si se întorc seara, neavând prea mult timp liber. Se vede ca muncesc foarte mult. Nu credeam, initial, ca o sa fie asa de liniste”, a povestit Burme în exclusivitate pentru România libera.

Celalalt Rio

Daca Olimpiada poate fi considerata un esec pentru delegatia României (care pâna astazi a cucerit doar un aur, un argint si doua medalii de bronz – n.red.), pentru Burmambet Merdin s-a transformat într-o victorie personala si a afacerii pe care o manageriaza.

“Din punct de vedere financiar, este fantastic. Nemtii au început sa se cazeze în hotelul nostru de pe data de 29 iunie (cu o luna înainte de începerea Olimpiadei – n.n.). Avem un câstig de 5 milioane de reali brazilieni (1,5 milioane de dolari) doar din închirierea camerelor, dar va creste dupa ce vom contabiliza încasarile oferite de restaurant, spalatorie, mini-bar si celelalte servicii pe care le oferim”, a explicat mana-gerul român.

Pe care îl întreb daca se vorbeste în zilele acestea despre România la Rio de Janeiro. Burme pareaza cu eleganta, ducându-ne în zona batatorita a legendelor sportului românesc: “Sunt multe tari prezente la acest eveniment si de aceea e greu sa se vorbeasca doar de una anume. Dar se vorbeste mult de Nadia Comaneci”.

Anii premergatori Olimpiadei au fost extrem de dificili. Au existat proteste care au vizat utilitatea cheltuirii unor sume enorme pentru organizarea evenimentului, dar si pericolul ca o serie de investitii sa nu fie terminate la timp sau sa nu beneficieze de o calitate ridicata a lucrarilor.

Managerul român admite ca “în ultima perioada, orasul a fost întors pe dos. Am avut mult de suferit în ultimii doi ani, au exis-tat santiere în tot orasul, dar a meritat. Rio de Janeiro a cunoscut o transformare formidabila: strazi noi, asfaltate, sisteme de canalizare, sistem de transport ultramodern de autobuz, realizarea unei linii de metrou pâna în cartierul Barra care în absenta Olimpiadei nu s-ar fi realizat niciodata. Centrul orasului a fost revitalizat”.